Jeragat oh Jeragat !

Amaryllis Wellness

Posted on November 02 2016

Hi dearies..

Kami tahu bila bercakap tentang jeragat, memang ramai dari kalangan kita yang ada masalah ini kan? Jeragat adalah masalah kulit yang biasa dialami especially for those with fairer skin tone. Jadi kami di Amaryllis Wellness nak share dengan anda cara-cara untuk kurangkan jeragat kerana kami selalu dapat pertanyaan on how to deal with this problem. Walaupun kami faham, ianya tidak merbahaya but it can definitely lower down our self esteem right? So not to worry now, sebab kami akan sharekan beberapa tips yang anda boleh amalkan dirumah menggunakan bahan-bahan semulajadi dan selamat.

Ramai yang bertanya, why do they have this skin problem? So basically ada beberapa faktor antaranya stress, terlalu lama diluar atau berada dibawah cahaya matahari dan penggunaan pil for birth control or for hormones. Mempunyai penyakit tiroid juga boleh menyebabkan kulit berjeragat bagi sesetengah individu. Untuk pengetahuan, tidak semua jeragat dapat dirawat secara semulajadi dan memerlukan anda untuk berjumpa pakar kulit (dermatologist). Namun, tips-tips yang bakal kami kongsikan ini berkemungkinan dapat mengelakkan jeragat yang sedia ada daripada menjadi lebih teruk.

1. Gunakan olive oil atau minyak zaitun untuk mengurangkan jeragat. Urutkan minyak zaitun pada kulit berjeragat selama beberapa minit. Letakkan tuala yang dipanaskan menutupi seluruh muka. Tunggu sehingga tuala sejuk dan lapkan kawasan yang berminyak. Amalkan setiap hari untuk melihat keberkesanannya.

2. Sapukan gel aloe vera (preferably the ones direct from the stem) pada seluruh wajah atau area yang berjeragat dan biarkan semalaman waktu tidur. Bilas bersih dengan air keesokan harinya. Aloe Vera is really good at removing dead skin cells which will accelerate cell renewal. So ladies, boleh cuba ambil daun lidah buaya yang tertanam di luar rumah tu dan gunakan ia sebaik mungkin ya :)

3. Lastly, anda boleh mencuba campuran tea tree oil dan lavender oil. setitik dua tea tree oil dan setitik dua lavender oil, titiskan pada cotton ball yang telah dibasahkan sedikit dan sapukan pada kawasan berjeragat. Jika cotton ball tidak dibasahkan dengan air bertapis (filtered water), ia mungkin akan menyebabkan kekeringan pada kulit oleh kerana kedua-dua essential oils ini boleh mengeringkan kulit. Lakukan sebanyak 4-5 kali sehari dan ia mungkin dapat memudarkan jeragat anda.

Bagi tips yang ketiga itu, kedua-dua essential oils tersebut terdapat dalam rangkaian produk Adania kami. You can try our Pure Lavender Face Cleanser and wash your face twice a day. For extra treatment, try our Tea Tree Oil or Acne Serum which will help fade off the pigmentation as well. Selain itu, kami amat mengesyorkan penggunaan Luxurious Organic Face Oil yang mampu menyekatakan tona kulit dan memudarkan jeragat. It even contains olive oil which can help with pigmentation like the one on tips 1. Our Luxurious Organic Face Oil has the ability to reduce pigmentation alongside wrinkles and dryness of the skin. It is a powerful 4 in 1 serum which acts as a moisturizer, natural sunblock, makeup based and serum to aid in skin cell renewal.

 

So that's about it for this week's posting. Jika anda berminat untuk menggunakan Adania Luxurious Organic Face Oil, boleh click di bahagian product dan buat pembelian ya ;)

We really hope posting kali ini dapat membantu anda dalam menyelesaikan atau mengurangkan masalah jeragat pada kulit wajah. Selamat mencuba ya ladies !